top of page

Afscheid nemen van uitstelgedrag

Mensen zijn goed in dingen uitstellen. 

Toch schijnt het zo te zijn dat mensen die moeilijke dingen doen hun leven vaker als gemakkelijk ervaren. Terwijl de mensen die alleen de simpele dingen doen vaker klagen en hun leven maar moeilijk vinden. De definitie die de oorzaak van dit verschijnsel grotendeels omvat is "Instant Gratification". Vrij vertaald betekent dit het volgende. Je kiest ervoor om iets niet te doen hoewel je weet dat het op langere termijn voordeel oplevert. Het draagt iets bij aan de doelen die je gesteld hebt. We kiezen toch vaker voor plezier op korte termijn, dat zich vaak toont in de vorm van verleidingen. Onweerstaanbare verleidingen! De keuzes die je gisteren maakte, hebben invloed op vandaag. De keuzes die je vandaag maakt hebben invloed op morgen. Eigenlijk weten we dat allemaal wel, het klinkt logisch toch? Wat het moeilijk maakt om te kiezen voor het lange termijnvoordeel, is dat deze keuze op korte termijn een zekere pijn zal opleveren. Als je voor het lange termijndoel zou gaan, dan kun je vandaag dus geen slagroomtaart eten als je wilt afvallen. Je kiest dan voor bijvoorbeeld een wortel met avocadodip (ik weet niet of dit lekker is maar je snapt me). En die keuze kan pijn doen op de zeer korte termijn. De rest van de familie eet namelijk wel taart. Misschien zelfs wel twee stukken!


Hoe kun je hier het beste mee omgaan?


1. Denk na over de consequenties op lange termijn.

Wat wilde je bereiken? Waarom deed je het ook alweer? Hou dit altijd voor ogen.


2. Oefen zelfdiscipline

Probeer het eerst met simpele dingen. Maak iedere dag je bed op. Drink iedere dag minimaal 5 glazen water. Probeer eens een uur niet je telefoon te checken. 


3. Streef naar een beloning voor jezelf op lange termijn.

Bedenk een nuttige beloning die je jezelf gaat geven als je doel behaald is.


4. Bereid je voor op pijn op korte termijn.

Ja, het doet pijn. Wen er maar aan. Het is voor een hoger doel.


5. Maak je doelen visueel.

Maak je doel leuk, hang een herinnering aan je doel op de wc, boven je bed of op je beeldscherm. Blijf het resultaat voor je zien.


6. Neem verantwoordelijkheid.

Niemand gaat het voor je doen. Wil je iets bereiken, dan onderneem je actie.


Please, zullen we afspreken dat we afscheid nemen van uitstelgedrag?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page