top of page

"Ik wil niemand tot last zijn"

Oke, om met de deur in huis te vallen: kunnen we hier asjeblieft massaal mee stoppen? Ik krijg er langzaam de kriebels van als iemand dit zegt. En ja, soms, heel soms, betrap ik mezelf er nog wel eens op. Weet je wanneer? Als ik in de slachtofferrol zit. Als ik mezelf heel zielig vind maar er niks aan wil doen omdat het eigenlijk wel lekker voelt zo. Is ook. Zielig zijn is soms ook heerlijk, het mag. En dan, na een tijdje zielig zijn raap je jezelf bij elkaar en zoek je de hulp die je nodig hebt. Althans, ik vind dat je dat zou moeten doen. Je zit in de put en je voelt je kut - hey, dat rijmt. Ergens weet je dat het goed voor je zou zijn als je je hart bij iemand zou luchten of als je gewoon even getroost zou worden. Maar je wilt niemand tot last zijn.


Je wilt niemand tot last zijn.


Dan is mijn vraag: Is het aan jou om te bepalen of je iemand tot last bent? Kan diegene dat zelf niet bepalen? Zie jij diegene als iemand die zijn grenzen niet trekt, niet voor zichzelf kan opkomen? Misschien nog belangrijker; gun jij deze persoon zijn of haar rol?

Kijk, meestal is het geen vage bekende door wie je het liefst getroost zou willen worden, toch? Vaak is het iemand die een relatie met je heeft, een ouder, een zus, een vriendin. Vaak zit er ook liefde in die relatie, misschien geen romantische liefde maar wel liefde. Mensen die van je houden willen er voor jou zijn, willen je helpen. Misschien niet onvoorwaardelijk, misschien niet op ieder moment van de dag. Dat is oké, iedereen heeft zijn eigen leven. Maar dat kan diegene zelf bepalen. Het enige dat jij hoeft te doen is uit te reiken. Je kwetsbaar op te stellen en te vragen: ‘Heb jij even ruimte voor mij?’ Als we er nu met z’n allen van uit gaan dat mensen zelf hun grenzen aangeven (en we gaan dat zelf dus ook echt doen), dan hoeven we daar al niet meer over in te zitten. Jij hoeft de verantwoordelijkheid voor de ander niet te dragen. Je hebt al genoeg aan jezelf. Het is niet aan jou om te bepalen of je iemand tot last bent, dat doet diegene zelf wel (en als niet, stuur ‘m dan naar mij dan help ik er graag bij!).


In liefde❤️
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page